LUPIZA preberá mládež, s Vlkmi bude spolupracovať na všetkých úrovniach

Pred necelým mesiacom žilinskí mestskí poslanci odhlasovali odpredaj MsHKM Žilina. Do verejnej obchodnej súťaže o mládežnícky hokejový klub sa napokon zapojila iba spoločnosť LUPIZA, ktorá je i vlastníkom klubu Vlci Žilina. O plánoch s mládežníckym hokejom pod Dubňom, ale aj vzájomnej spolupráci a prepájaní mladých Vlkov a A-tímu sme sa rozprávali s Rastislavom Chovancom.

Prečo ste sa rozhodli zapojiť sa do súťaže o kúpu MsHKM Žilina?

V prvom rade musím povedať, že si veľmi cením, akú dobrú a férovú spoluprácu sme s MsHKM mali, odkedy som vstúpil do žilinského hokeja. Je dôležité, aby mládežnícka a seniorská organizácia navzájom kooperovali, koordinovali svoje aktivity a celkovo pôsobili jednotným dojmom v snahe robiť hokej populárnym. Keď sa predstavitelia mesta rozhodli predať MsHKM, vedel som, že sa do súťaže budeme chcieť zapojiť. Práve preto, aby sa spolupráca a výhody plynúce z mnohých synergií ešte viac navýšili.

V čom bude konkrétne spočívať spolupráca A-mužstva Vlkov a mládeže?

Spolupráca bude prebiehať na všetkých úrovniach. Z pohľadu vnímania značky a popularity Vlkov je výborné, že budeme môcť klub propagovať ako jeden celok. Od predprípravkárov až po mužov a ženy budeme vystupovať ako Vlci Žilina. Zlepší sa marketingové povedomie o klube, budeme atraktívnejší pre sponzorov. Dokážeme zdieľať spoločné náklady, resp. získavať lepšie ceny a zľavy na tovary, ktoré budeme nakupovať spoločne.

Najdôležitejšia ale bude spolupráca v športovej oblasti. Ide o spoločné vzdelávanie trénerov, zavedenie rovnakého herného systému, resp. princípov hry, ktorými sa chceme prezentovať vo všetkých družstvách. Verím, že dokážeme zastaviť trend, keď viacero talentovaných hráčov z klubu odišlo skôr, ako sa dostali k mužom.

Aké máte s mládežníckym klubom krátkodobé a dlhodobé ciele?

Cieľov je viacero – líšia sa ale v závislosti od vekovej kategórie hráčov a oblastí riadenia klubu. V prvom rade chceme klub zastabilizovať hráčsky. Chceme, aby bolo dosť hráčov v každej vekovej kategórii a najmä, aby sme k hokeju prilákali nové hokejistky a hokejistov. V druhom rade budeme od trénerov vyžadovať, aby prispôsobili nároky na hráčov, najmä vo vyšších kategóriách, potrebám áčka. Chceme zapracovávať našich odchovancov do profesionálneho hokeja v oveľa väčšom počte, ako sa to deje dnes. V tomto nám je vzorom futbalový MŠK, ktorého práca s mládežou je najlepšia na Slovensku. Ciele máme stanovené aj v marketingu a riadení klubu.

Dobre, ale je niečo, čo by ste si prial najviac?

Chcel by som, aby sme mali opäť draftovaného hráča, ktorý vyrastal v Žiline (úsmev).

Existuje niečo, z čoho máte obavy?

Obavy priamo nie, ale máme rešpekt pred súčasnou náročnou ekonomickou situáciou. Hokej vždy patril k najdrahším športom a momentálny rast cien, ktoré doliehajú aj na obyvateľov, je obrovský. Len pre príklad, hokejky zdraželi oproti minulej sezóne na skoro dvojnásobok.

Okrem toho je tu stále riziko COVID-u, ktoré deťom už dva roky bráni v napredovaní. Chcem veriť, že v tejto sezóne sa už odohrajú všetky plánované zápasy.

Čakajú mládežnícky klub personálne zmeny?

Zatiaľ jedinou zmenou bude výmena konateľa. Milanovi Ladiverovi chcem aj touto cestou poďakovať za jeho prácu pre žilinský hokej, najmä za to, že preberáme stabilizovaný klub s viacerými rozvojovými projektmi. Čo sa týka trénerov, veľké zmeny nepredpokladám. Začiatkom týždňa sa stretnem s viacerými z nich a predstavím im našu víziu rozvoja klubu. Dúfam, že nám situácia umožní posilniť trénerský štáb odborníkmi na jednotlivé zručnosti.

V projekte ste sa venovali aj ženskému hokeju. Aké máte plány v tejto oblasti?

Ja vnímam ženský hokej ako dôležitú súčasť každého moderného klubu. Som rád, že v Žiline existuje tradícia ženského hokeja a my budeme pokračovať v jej napredovaní. Nemyslím tým len extraligové družstvo žien, ale aj prilákanie nových dievčat do mladších kategórií.