Zápas pod kontrolou, hokejová tvrdosť i postupová radosť

Ďalší dôležitý krok smerom k vytýčenému cieľu. Vlci v pondelok v štvrtom semifinálovom dueli zdolali mužstvo MHK Dubnica nad Váhom 4:1, celkovo v sérii triumfovali 4:0 na zápasy a stali sa prvým finalistom play-off Slovenskej hokejovej ligy v sezóne 2020/2021.

„Posledný krok býva najťažší. Do zápasu sme išli s tým, že to dnes chceme ukončiť. Podarilo sa nám to, sériu sme vyhrali 4:0 a sme tam, kde sme chceli byť,“ zneli úvodné slová Jaroslava Markoviča bezprostredne po postupe do finále.

Hra Vlkov pôsobila v porovnaní s predošlými stretnutiami kompaktnejšie, čo sa napokon prejavilo i na výsledku. Už po prvej tretine vyhrávali o dva góly, napokon v celom priebehu zápasu inkasovali iba raz a s prehľadom vybojovali triumf 4:1.

„Konečne sme dali nejaké góly, viedli sme 2:0. Vďaka tomu sme sa trošku upokojili. Stále však máme čo zlepšovať, ešte to nie je taká ľahkosť, ako v základnej časti. Ale dnes sme vyhrali o tri góly, nebolo to tesné do konca zápasu. Pracovali sme, vedeli sme, o čo hráme,“ priblížil kapitán Žilinčanov.

Ten sa napokon tešil i z víťazného gólu, keďže si na svoje konto pripísal druhý presný zásah Vlkov v zápase: „Jasné, gól chutil. Je však úplne jedno, kto ho dá. Je tu výborná partia, výborný mančaft. Všetci sa tešíme so všetkými a sme radi, keď tam góly padnú hocikomu. Treba sa z nich tešiť. Nezáleží na tom, kto dá gól. V predošlej sérii, ako aj teraz, sme sa na ne nadreli. Verím, že to prelomíme a vo finále nám to tam bude padať ľahšie.“

Martin Lenďák sa do listiny strelcov síce nezapísal, na ľade ho však bolo vidieť. Zaujal najmä bitkou v závere stretnutia, v ktorej sa ocitol zoči-voči dubnickému obrancovi Michalovi Chatrnúchovi.

„Na konci už bolo jasné, že ide o koniec série. Počas celej sme sa nejako podpichovali, na bitku ma volal už v prvom zápase. Vtedy som v tom však nevidel význam. Dnes som to ale nemal prečo neprijať. Bolo to od neho férové, prišiel ku bráne, opýtal sa ma a ja som prijal súboj,“ prezradil 27-ročný zadák.

Obaja pästnú výmenu ustáli a vzhľadom na dokopy 14 udelených trestných minút odišiel Lenďo rovno pod sprchu. „Zase, povedzme si na rovinu, nebola to veľká bitka,“ podotkol žilinský obranca. „Ale prečo to odmietať a ukázať im, že sa ich bojíme? Bitka v hokeji je normálna vec, je to jeho súčasť. My máme obrovskú hokejovú kvalitu, ale hokej je fyzická hra. Tvrdosť k nemu patrí, tobôž v play-off. Musíme ju pridať k tej hokejovej kvalite.“

Martin Lenďák vyjadril uznanie i dubnickému mužstvu, ktoré dokázalo Vlkov potrápiť: „Áno, vyhrali sme 4:0, čo je super. Sme nadšení, že sme zase o krok bližšie k nášmu cieľu. Chcem však aj takto zložiť klobúk dole pred Dubnicou. Napriek konečnému výsledku to bola veľmi vyrovnaná séria. My sme však ukázali charakter a, dovolím si povedať, že aj väčšiu kvalitu.“

Zatiaľ čo Vlci ukončili semifinálovú sériu v najkratšom možnom čase, na meno svojho finálového súpera si ešte niekoľko dní počkajú. Séria medzi HK Martin a HK Spišská Nová Ves je totiž vyrovnaná (2:2 na zápasy). Kto bude podľa žilinských hráčov ich súperom v záverečných bojoch?

„S chlapcami to sledujeme, ale máme svoju víziu, svoj hokej. Vyhrali sme 4:0 na zápasy, takže budeme mať nejaký čas na oddych. Tú druhú sériu určite budem sledovať, ale, úprimne povedané, je nám to jedno. Máme svoj cieľ a za ním si pôjdeme, či už to bude Martin, alebo Spišská Nová Ves,“ povedal Martin Lenďák.

„Je to ťažká séria, vyrovnané zápasy. Obaja súperi sú kvalitní a ak chceme byť prví, musíme poraziť či už Martin, alebo Spišskú Novú Ves v štyroch zápasoch. Je to úplne jedno. Verím, že máme silu zvládnuť to,“ uzavrel Jaroslav Markovič.