Základná časť ako na horskej dráhe. Verím, že sme sa poučili, hovorí Tibenský

Základná časť aktuálnej ligovej sezóny je za nami. Hoci výsledkovo to zo strany Vlkov tentoraz nebolo tak suverénne ako pred rokom, ukončili sme ju identicky – na prvej priečke tabuľky. Do blížiaceho sa play-off teda vstúpime ako najvyššie nasadený tím, prvé štvrťfinálové stretnutia odohráme na domácom ľade 16. a 17. marca.

Náš súper však zatiaľ nie je známy. Vzíde z blížiacej sa kvalifikácie, ktorá začne už v utorok medzi celkami na siedmom až desiatom mieste tabuľky. Aj spomínaného predkola play-off sa týkala jedna z otázok, ktorú sme položili Jozefovi Tibenskému. Nech sa páči, prečítajte si rozhovor s 28-ročným útočníkom po konci dlhodobej časti súťažného ročníka.

Tibi, základná časť je za nami. Aké slovo či slovné spojenie ju čo najviac vystihuje?

Ako na horskej dráhe. Toto slovné spojenie by ideálne vystihovalo základnú časť. Najmä preto, že sme raz boli hore a raz dole. Mali sme nejakú víťaznú sériu, no potom prišla séria prehier... Striedalo sa to. Úvod sezóny nebol dobrý, ku koncu roka, po doplnení kádra však prišli lepšie výsledky a začali sme sa doťahovať na Humenné. A koniec základnej časti bol zas slabší, takže preto, ako na horskej dráhe.

Ako ju hodnotíš?

Skončili sme prví, takže ju nemôžem hodnotiť negatívne. Predbehli sme Humenné, hoci malo už značný bodový náskok. Ten sme však dokázali stiahnuť a nakoniec ich aj preskočiť. Menšie sklamanie zavládlo po prehratom súboji o pohár, ale aj taký býva šport.

Avšak, posily, ktoré k nám prišli v priebehu celej sezóny, sa javia veľmi dobre a myslím si, že doterajší priebeh sezóny sa dá hodnotiť pozitívne. Objavili sa veci, z ktorých sme si mali vziať ponaučenie a myslím, že sme to aj urobili.

Z pohľadu výsledkov bola základná časť pre nás celkom turbulentná. Ktoré obdobie bolo pre mužstvo najnáročnejšie?

Úvod sezóny. Ešte sme vôbec neboli zohratí, herný prejav nebol taký, aký by sme chceli. Neboli sme tak dominantní ani postavenie v tabuľke nebolo také, aké by sme chceli.

A ktoré obdobie v doterajšom priebehu sezóny bolo najnáročnejšie pre teba osobne?

Asi tiež ten úvod. A potom stred základnej časti, keď som sa zranil a mesiac a pol som bol bez zápasu.

Dynamické to bolo aj z hľadiska kádra, niektorí hráči odišli, iní zase prišli. Aká partia momentálne sedí v kabíne Vlkov?

Áno, niektorí hráči odišli. Ale prišli noví, prišli osobnosti, chalani, ktorí nám pomohli a zapadli do kolektívu. Podľa mňa táto partia nemá chybu, rozumieme si na ľade aj mimo neho. Vyzdvihol by som najmä posledný zápas v Žiari. Počas prvej tretiny sme hrali, akoby sme tam ani neboli. Ale potom sme si povedali zopár slov a na ľad vyšlo po prestávke úplne iné mužstvo, ktoré ukázalo charakter a hru, ktorou sa chceme prezentovať v play-off.

Ako pozitíva ste si zobrali z doterajšieho priebehu sezóny, čo dobré priniesla či ukázala o Vlkoch?

Najmä z tohto nedávneho obdobia sme si zobrali veľa. Najskôr bolo obdobie, keď sme hrali výborne a vyhrávali sme zápasy s vysokým rozdielom. Ale potom prišiel na niekoľko zápasov útlm a my sme sa zhovárali a spoznávali, ako máme hrať, keď vyhrávame a potrebujeme si to ustrážiť až do konca. V Žiari sa nám to podarilo, otočili sme skóre a po druhej tretine sme vyhrávali 4:1. A v tretej tretine sme hrali hokej, ktorým sme si to postrážili. To je pre mňa veľmi pozitívny impulz, pretože v posledných týždňoch sme sa o tom bavili a bolo vidieť, že každý na tom zapracoval. Už to treba len udržať aj v play-off.

A aké poučenia z nej pre mužstvo plynú?

Záver základnej časti vždy ukáže obraz hry. Z našich posledných odohraných duelov plynie ponaučenie, že hokej sa hrá celých 60 minút a každý jeden hráč sa musí sústrediť. A keď máte dobre rozohraný zápas, také mužstvo, ako my, si to musí postrážiť. A nie dovoliť súperovi vlastnou nekoncentráciou či menším výpadkom vrátiť sa do hry, skórovať či, nedajbože, otočiť. To je asi najväčšie ponaučenie, ktoré z toho plynie. Ale verím, že sme na tom zapracovali.

Nášho najbližšieho súpera zatiaľ nepoznáme, v utorok sa začína kvalifikácia o zvyšné dve štvrťfinálové miestenky. Budeš ju sledovať?

Jedným očkom to určite budem sledovať. Samozrejme, všetci sme zvedaví na nášho prvého súpera v play-off. Ako sme mohli vidieť počas celej sezóny, liga je vyrovnaná, je to nabité a hrá sa do posledného kola. Ťažko niečo predpovedať, lebo v predkole môže vyhrať každý s každým. Budú rozhodovať detaily. Uvidíme, kto nám napokon vyjde. Každopádne, my sa nepozeráme doľava ani doprava, ani si nikoho konkrétneho nebudeme priať. Keď chceme ísť do finále, musíme zdolať každého.

Čo by si si prial pre Vlkov, tých na ľade aj tých na tribúnach, počas najbližších týždňov?

Pre všetkých Vlkov, či už hráčov, alebo fanúšikov, si prajem najmä pevné zdravie. A zároveň, aby na nás fanúšikovia počas prestávky nezabudli. Budem pevne veriť, že sa všetci spolu uvidíme na štadióne na našom prvom zápase play-off.