Svorku Vlkov i prvú ligu zrejme čakajú zmeny

Nedávny koniec sezóny priniesol množstvo otázok na rôzne témy. Mnohí fanúšikovia využili možnosť pýtať sa Rastislava Chovanca, predsedu predstavenstva nášho klubu a my vám dnes prinášame prvú časť fanúšikovských otázok a jeho odpovedí. 

Plánujú sa nejaké zmeny v rámci vlčej svorky? S kým sa do budúcej sezóny ráta a, naopak, kto je na odchode?

Nejaké zmeny určite nastanú. Je možné, že sa budeme musieť prispôsobiť novým pravidlám v lige. Tam je ešte veľa vecí otvorených. Nie je určený systém súťaže, nie sú dané propozície. Hovorí sa napríklad o obmedzení počtu zahraničných hráčov a hráčov nad 30 rokov na maximálne štyroch. Okrem toho, každé mužstvo asi bude musieť mať povinne okrem slovenských brankárov na súpiske ešte i minimálne siedmich, ôsmich hráčov do 23 rokov. Doteraz museli nastúpiť v polovici zápasov, po novom by mali hrať v každom zápase. Aj my budeme musieť prispôsobiť skladbu mužstva týmto pravidlám. Veľkú úlohu bude zohrávať to, či bude opäť možný priamy postup, či sa bude hrať baráž alebo, nedajbože, sa extraliga uzavrie. To sú všetko parametre, ktoré musíme zobrať do úvahy pri tom, ako budeme mužstvo skladať. Podľa toho sa budeme musieť zariadiť aj my. 

Ste s nejakými hráčmi dohodnutí aspoň ústne?

Tento týždeň som mal stretnutie s každým hráčom aj členmi realizačného tímu. Pri niektorých sme si povedali, že máme záujem pokračovať v spolupráci. Všetko bude ale záležať na tom, či sa dohodneme na podmienkach. Náš rozpočet bude musieť byť oproti minulému roku trochu upravený. To, ako budeme skladať mužstvo, prípadne ho priebežne dopĺňať počas sezóny, bude iné, ako to bolo v minulej sezóne. Na druhej strane, niektorí hráči nás požiadali, aby sme im dali čím skôr informáciu, ak s nimi nebudeme počítať. Potrebujú sa zariadiť pri odovzdávaní bytu v Žiline a pod. Takže niektorí už majú informáciu, že s nimi nepočítame a iní zas majú informáciu, že chceme rokovať o ich pokračovaní v Žiline. 

Majú niektorí hráči dlhodobejšie zmluvy? Ak áno, tak kto?

Nie. Všetci hráči mali zmluvy do 30. apríla, s opciou v prípade postupu do extraligy. Keďže toto sa nestalo, každému vyprší zmluva na konci tohto mesiaca a budeme hráčov podpisovať nanovo. Berúc však do úvahy, aké budú parametre a propozície prvej hokejovej ligy, čo budeme musieť splniť.

Chcete udržať ťahúňov tímu ako Ondřej Jurčík, Patrik Koyš, Jakub Cíger či Šimon Petráš?

Veľmi by sme ich chceli udržať, ideálne všetkých. Títo hráči však majú lukratívne ponuky z kvalitnejších líg a zo zahraničia. V lige sme dominovali a oni dosiahli výborné štatistiky. Je teda pochopiteľné, že sa o nich zaujímajú kluby pôsobiace v súťažiach, ktoré sú pre nich perspektívnejšie ako SHL. Pri rokovaniach to niekedy nebude ani tak o výške platu, ako o konkurenčných ponukách zo súťaží, ktoré budú pre nich kariérne zaujímavejšie. Od všetkých hráčov som však mal pozitívnu spätnú väzbu, že sa im v Žiline páčilo a dobre sa im tu hralo. Stále si myslím, že v Žiline dokážeme vytvoriť podmienky, aby sa tu hráči mohli rozvíjať.

Plánujete podpísať Ondřeja Jurčíka aj v nasledujúcej sezóne alebo už je dohodnutý so Spišskou Novou Vsou?

Boli by sme veľmi radi, keby sme ho dokázali podpísať. Má od nás návrh na predĺženie zmluvy, myslím si, že ozaj lukratívny. Podľa mojich informácií však dostal veľmi zaujímavú ponuku z Českej republiky, čomu je ťažké konkurovať.

Zostane v klube hrajúci manažér František Skladaný?

S Františkom sme sa ešte detailne nerozprávali o budúcnosti. Je viacero alternatív, v tomto momente sa však viac budeme venovať tomu, aby sme dokázali do konca mesiaca dať hráčom záväzné stanovisko o našom záujme. V rámci týchto debát budem hovoriť aj s Ferom o jeho pôsobení. Ale existuje viacero otvorených možností.

Veľa ľudí nadávalo, že za Žilinu nehrá srdciar Milan Drevenák. Dáte mu šancu ukázať sa?

Toto meno zatiaľ pri debatách o skladbe mužstva na budúcu sezónu nepadlo. Ale sme ešte v úplných začiatkoch, takže sa k tomu neviem vyjadriť.

Nebolo problémom, že tu hralo veľa Martinčanov a málo žilinských odchovancov?

Osobne to za problém nepovažujem. Treba si úprimne povedať, akí žilinskí odchovanci reálne v tomto mužstve mohli ešte hrať. My sme sa snažili prilákať späť tých, ktorí na to výkonnostne mali. Napríklad, do Žiliny sa vrátil Jakub Linet, hrali tu obaja Rehákovci, Maroš Mikoláš, Matej Macek. Samo Rehák mal ambíciu zahrať si extraligu a keď sa rozhodol vrátiť, opäť sme ho do kádra zakomponovali. Z môjho pohľadu sme pracovali s možnosťami, ktoré boli reálne.

Neuvažujete o možnosti dotiahnuť mladých, perspektívnych hráčov zo Švédska či Fínska?

Mladý perspektívny hráč zo Švédska či Fínska nikdy nepôjde hrať prvú ligu na Slovensko. To si treba povedať otvorene. O takýchto hráčov je záujem v celej Európe a oni chcú svoju kariéru naštartovať v súťažiach, z ktorých môžu ísť, napríklad, do KHL. V tejto sezóne v SHL nebol azda ani jeden mladý Švéd. Ak sa bavíme o slovenských hráčoch, ktorí sa vracajú zo Švédska či Fínska a nedostanú ponuku od extraligových klubov, tak áno. Chceme každého hráča, ktorý má potenciál rásť a rozvíjať sa.

Keď už to má byť cudzinec, musí to byť mimoriadne perspektívny hráč. Potom však je tu otázka, prečo ide do SHL. Alebo to má byť niekto skúsený, kto bude ťahúňom mužstva.

Chcete pokračovať s brankárskou dvojicou Maroš Mikoláš – Patrik Romančík alebo privediete skúsenejšieho brankára?

Táto otázka je úplne otvorená. Budeme ju konzultovať s trénerom brankárov Jozefom Urdákom. On bude mať k tomu najviac čo povedať, no zatiaľ sme sa na túto tému nebavili. My sme si dali tento týždeň za cieľ analyzovať, prečo sa nám nepodarilo minulú sezónu úspešne ukončiť. Po tomto týždni už urobíme hrubú čiaru a budeme sa dívať len dopredu. Takže k týmto debatám sme sa zatiaľ nedostali.

Nemáte v pláne angažovať aspoň dvoch kanadských hráčov? Myslím, že v Martine a Spišskej Novej Vsi sa zahraniční hráči dosť ujali...

Ja musím povedať, že som spokojný aj s našimi zahraničnými hráčmi. Či už to bol Ondřej Jurčík, ktorý bol vynikajúci počas celej sezóny alebo Marek Drtina, ktorý sa dobre zapojil do kolektívu. Takisto Igor Safaraleyev hral veľmi dobre. Ja si nemyslím, že by prítomnosť cudzincov bola v našom mužstve málo citeľná. Koniec koncov, keď hovoríme o Spišskej Novej Vsi, tam vymenili asi troch Kanaďanov, z Martina tiež počas sezóny nejakí odišli. Nemyslím si, že len preto, lebo je niekto z Kanady, tak mu to dáva štatút lepšieho hráča. Ak uvažujeme o cudzincoch, tak len v kontexte, či budú pre mužstvo prínosom. Ale netvrdím, možno sa tu jeden, dvaja Kanaďania časom vyskytnú. Určite to však nie je cieľ. 

Bude pán Gregor vodcom Vlčej svorky aj v nasledujúcej sezóne?

Pán tréner má zmluvu do 30. apríla. Pripravil správu, v ktorej zhodnotil celú sezónu. Mali sme stretnutie, na ktorom som mu poďakoval za odvedenú prácu, ale nebudeme rokovať o novej zmluve.

Vráti pán tréner plat, keď neuspel?

Pán tréner urobil veľký kus práce s hráčmi. Jeho tréningy si hráči pochvaľujú, mnoho z nich išlo výkonnostne výrazne hore. Hráči sa pod vedením trénera Gregora naučili hrať moderný systém, rýchly, útočný hokej. Dávali sme veľmi veľa gólov, hrali sme pekne.

Samozrejme, je problémom a chybou všetkých zúčastnených, že to na záver nevyšlo. Vrátane mňa, trénera či hráčov. Ale rozprávať o vrátení platu mi príde absolútne nenáležité, dokonca až urážlivé voči trénerovi. Pán tréner dokonca prišiel do Žiliny s platovými požiadavkami, ktoré boli voči klubu ústretové.

Nebolo chybou, že sa mužstvo pred play-off neposilnilo o dvoch - troch hráčov?

O tomto sme sa opakovane rozprávali a viacerí sme sa zhodli, že to chybou nebolo. Treba brať do úvahy dátum, do ktorého sme mohli angažovať nových hráčov – 15. február. Predtým sme z desiatich zápasov deväť vyhrali, dostávali sme v nich jeden gól. Výsledky boli výborne, preto sme sa dohodli, že nebudeme hľadať nových hráčov. Vnímali sme, že zásahy zvonku by mohli narušiť chémiu, akú chalani mali v kabíne. Viacerí počas sezóny opakovane tvrdili, že takú dobrú partiu, ako sa zišla tu, už dlho nezažili.

Druhým dôvodom je, že na trhu ani neboli hokejisti, ktorí by boli pre naše mužstvo posilnením. V Slovenskej hokejovej lige musia chytať slovenskí brankári. Na trhu však nebol žiaden, ktorý by v tom čase bol lepší, ako naši. Z klubov SHL sa nik iný neposilnil o brankára. Iba Spišská Nová Ves vzala Melicherčíka, pretože dovtedy si nenašiel nikde inde angažmán. Bol lokálny, tak išiel chytať aspoň do Spišskej.

Obrancovia detto. Keď bola možnosť, priviedli sme Mareka Drtinu, ktorý bol podľa mňa posilou. Pred uzávierkou prestupov sa tu prišli ukázať dvaja hráči, ale ani jeden z nich by nebol rozdielový.

Čiže, dôvodom bola kombinácia silného, stabilizovaného kádra a vyprahnutého trhu. Navyše, my sme išli už na začiatku do sezóny s plnou zostavou. Bola totiž takmer nová a my sme chceli, aby sa chalani zohrali, aby spolu trávili celú sezónu. Počas nej prišiel František Skladaný, Henrich Jaborník, Marek Drtina či Samuel Rehák. Mužstvo malo určitú obmenu a títo hráči dokázali do neho zapadnúť.

Čo hovoríte na výkon hráčov v play-off?

Play-off ma sklamalo. Aj niektoré výkony hráčov, aj výsledky, aj prístup v niektorých zápasoch. Môžeme teraz analyzovať, prečo to tak bolo, ale v konečnom dôsledku ide o to, že hráči nezvládli tlak, ktorý s vyraďovacími bojmi a s finále prichádza. Podľa mňa mali natrénované, mali dosť fyzických síl, aby play-off zvládli. Ale na ľade to nedokázali odovzdať.

V čom vidíte hlavnú príčinu neúspechu – nenaplnenia cieľa, ktorým bol postup do extraligy?

Podľa mojich rozhovorov so všetkými hráčmi a členmi realizačného tímu sa nedá vypichnúť jedna či dve rozhodujúce veci. Vychádza to skôr ako súbor viacerých faktorov. Či už zápasových, alebo objektívnych v podobe toho, ako bolo mužstvo na finále nastavené, ako pôsobilo. Keď to zhrniem, pravdepodobne išlo o to, že sme finále nezvládli v hlavách. Bol príliš veľký stres, možno až strach z toho, že musíme postúpiť. Hráči sa s ním nedokázali vyrovnať.

Je otázkou, prečo ich ten stres premohol. Mali sme predsa veľkú podporu od fanúšikov. Gesto ultras, ktoré spravili pred tretím zápasom, bolo veľmi vysoko hodnotené. V kabíne bol mentálny kouč, ktorý ich motivoval. Napriek tomu, nohy akoby nešli kvôli hlave. Ale ako hovorím, je to súbor viacerých faktorov. Veľa drobností sa vo finálovej sérii otočilo proti nám. A takto to dopadlo.