Riaditeľ klubu Rastislav Chovanec: Teší ma, že ťažké momenty nás nezlomili

Základná časť plná ťažkých momentov, ale aj po tretí raz v rade ovládnutá Vlkmi. Nielen o nedávno skončenej dlhodobej fáze TIPOS Slovenskej hokejovej ligy sme sa zhovárali s Rastislavom Chovancom, riaditeľom klubu Vlci Žilina. Ako vníma štvoricu posíl zo záveru prestupového obdobia, čo hovorí na komentáre o tipovaní a aké budú ceny vstupeniek na stretnutia play-off? Odpovede na frekventované či zaujímavé otázky vám ponúkame na nasledujúcich riadkoch.

Ako hodnotíte uplynulú základnú časť aktuálnej sezóny?

Toto bola určite najťažšia základná časť za tie tri roky, počas ktorých pôsobím v žilinskom hokeji. Postretlo nás skoro všetko, čo mohlo, od výborných zápasov až po obdobia, keď sa nám nedarilo, nešťastné prehry, ťažké zranenia. Oveľa viac sme museli pracovať aj so skladbou kádra. Do istej miery síce bolo postupné dopĺňanie plánované už pred sezónou, ale museli sme s tým začať skôr a vo väčších počtoch, ako som očakával.  

Ktoré chvíle počas základnej časti boli pre vás najťažšie?

Ťažkých momentov bolo toľko, že neviem, ktorý si vybrať (úsmev). Finálový zápas o Slovenský pohár proti Humennému, v ktorom sme boli dve tretiny lepším tímom a vyslovene smolne sme ho stratili. Veľmi zlý výkon v Žiari, kde sme prehrali 7:0. Infarktová prehra pol sekundy pred koncom v Martine. Stretnutie v Humennom, kde sme prehrávali 5:1, no napokon sme fantasticky otočili.

Zložité boli aj úvodné mesiace, keď mužstvo prebral zahraničný tréner a do istej miery tam bola jazyková bariéra a kultúrne rozdiely, ba až šoky. Museli sme viacero vecí nastaviť, venovať sa témam, ktoré v predchádzajúcich sezónach nebolo potrebné riešiť.

Takže, tých situácií bolo viac. Ale teší ma, že žiadna z nich nás nezlomila. Kabína drží pokope, všetci hráči si uvedomujú dôležitosť blížiaceho sa obdobia. Dokázali sme káder doplniť tak, že, podľa mňa, máme najsilnejšie mužstvo v lige. Napriek viacerým príchodom a zmenám v tíme sa zdá, že chalani si navzájom sadli a rozumejú si.

A čo vás potešilo, aké pozitíva ste zaregistrovali?

Ako som povedal, teší ma, že nás to posilnilo. Som rád, že sme základnú časť vyhrali tretí rok po sebe, tentoraz o deväť bodov. Keby mi to niekto povedal pred sezónou, bral by som to. Základná časť priniesla veľa pozitívnych vecí, na ktorých teraz budeme stavať.

V priebehu sezóny sa objavilo viacero signálov, že potrebujeme posilniť najmä obranu. To sme vyriešili v závere prestupového obdobia príchodom troch obrancov – Vladimira Grebenshchikova, Jana Pohla a Michala Nováka. V rovnakom čase prišiel k Vlkom aj útočník Ján Sýkora. Čo hovoríte na záverečné posilnenie kádra?

Naša defenzíva sa musela popasovať s tým, že sme skúšali viacero mladších hráčov, ale hlavne sme mali veľa dlhodobých zranení, čo sa nám v minulosti v takomto rozsahu nestávalo. Takmer každý obranca mal v priebehu sezóny niekoľkotýždňový až niekoľkomesačný výpadok. Pri užšom kádri to bolo výrazne cítiť. Na druhej strane, vytvorilo nám to priestor na experimenty, o ktorých sme už dávnejšie uvažovali. Skúšali sme aj hrať na štyroch útočníkov v jednej formácii. Veľmi sa mi páčilo, ako sa Jakub Jakubík chopil pozície obrancu a zastal si ju. Dokonca si myslím, že mu to sedelo ešte viac ako post útočníka. 

Ale každému bolo jasné, že do play-off potrebujeme skúsených, zdatných obrancov, ktorí budú pripravení pozdvihnúť mužstvo. Chceli sme priviesť dvoch zahraničných hráčov, čo sa aj podarilo. Vladimir Grebenshchikov tu bol už predtým, vedeli sme, do čoho ideme. Takisto s Janom Pohlom sme urobili správny krok, ukazuje sa dobre na tréningoch, v zápasoch aj v kabíne. Mišo Novák je skúsený hráč, pozná ligu a s prehľadom zapadol do mužstva. Pred play-off máme luxus v podobe dvojtýždňovej prestávky, počas ktorej sa noví hráči úplne zžijú so systémom, princípmi našej hry, zladia sa s trénermi a spoluhráčmi.

Jano Sýkora prišiel ako známe meno z extraligy, je to bývalý reprezentant. Síce sme ho ešte nevideli v zápasoch, ale vieme, čo od neho môžeme očakávať. Poviem to tak, keby nebol zranený, tak k nám ani nepríde. Keď chceme kvalitných hráčov, ktorí by mali byť v SHL rozdielovými, tak za tým vždy niečo musí byť. U neho to bolo zranenie, ale verím, že v krátkom čase by mohol nastúpiť. Náš risk spočívajúci v jeho príchode sme podstúpili s vedomím, že ho budeme potrebovať až v play-off.

Ako ste vnímali názory či komentáre na sociálnych sieťach, že naše nepresvedčivé výsledky môžu mať niečo do činenia s tipovaním zápasov?

To je taký slovenský folklór, že keď favorit nevyhrá zápas, musí to byť „natipované“. Je to úplný nezmysel, škoda o tom vôbec hovoriť. Veď keby to tak, nedajbože, bolo, prevalilo by sa to. Máme čerstvý príklad z MMA, kde sa objavil tieň podozrenia a stávková kancelária to rieši veľmi aktívne, verejne, dokonca s políciou.

Jasné, nevyzerá to dobre, keď dvakrát po sebe stratíme trojgólové vedenie a prehráme. Ale treba sa pozrieť aj na ľad, ako sa to stalo. To, že si v jednej tretine dáme dva vlastné góly z odrazených pukov je smola a náhoda, nie úmysel.

Blíži sa play-off, azda najzaujímavejšia časť sezóny. Čo od neho očakávaš?

Dvanásť víťazstiev a čo najviac ľudí v hľadisku. Toto je tá sezóna, keď potrebujeme pomoc od fanúšikov. Sezóna, v ktorej keď sa nám podarí triumfovať, tak sa Žilina vráti tam, kam patrí.  Hokej sa má robiť pre divákov a verím, že o hokej v Žiline je záujem. My teraz potrebujeme všetkých fanúšikov na štadióne, aby nám vytvorili búrlivú atmosféru. Som presvedčený, že sa to stane!

Často sa objavuje otázka o výške vstupného na play-off. Môžeme ju rovno zodpovedať?

Napriek tomu, že ceny takmer všetkého vzrástli, vstupné na play-off bude rovnaké ako pred rokom.

Hneď v úvode play-off nastáva situácia, keď mali dva zápasy na susedných štadiónoch, teda zápas Vlkov aj zápas futbalistov MŠK Žilina, začať v jeden deň v rovnakom čase. Podarilo sa napokon nájsť nejakú schodnú cestu?

Druhé štvrťfinálové stretnutie nekolidovalo len s futbalovým zápasom MŠK Žilina, ale aj s inými povinnosťami televízie JOJ Šport, ktorá vysiela aj druhú najvyššiu slovenskú futbalovú ligu. Všetky zúčastnené strany sme hľadali kompromis, ktorý by zároveň naplnil všetky zmluvné povinnosti medzi jednotlivými klubmi a televíziami. Úplne najhorším riešením pre nás i pre fanúšikov by bolo, keby sa oba zápasy hrali v rovnakom čase. Nakoniec sa našlo riešenie, keď každá strana trošku ustúpila a obidve televízie zmenili svoj vysielací program. My začneme skôr (o 16:15 h.), MŠK neskôr ako sa plánovalo (o 18:30 h.) a fanúšik môže vidieť obidva duely. Je možné, že aj niektoré ďalšie termíny zápasov play-off sa budú musieť v prípade live prenosu prispôsobiť požiadavkám televízie.

Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť v play-off?

Na dobrý hokej, na napínavé zápasy, v ktorých pôjde o všetko. Konečne uvidia pokope celý káder Vlkov a verím, že uvidia aj víťazstvá. A my sa zase tešíme na fanúšikov, na to, že prídu na štadión.