Jaborník vedel, aký kolektív ho čaká v Žiline. Dúfa vo víťazný štart v drese Vlkov

Na súpiske Vlkov pribudlo nové meno. Ide o HENRICHA JABORNÍKA, 29-ročného obrancu a odchovanca skalického hokeja. Rodák z Holíča sa dohodol s klubom na pôsobení v tíme v aktuálnej sezóne s možnou opciou.

Ako vníma rodák z Holíča žilinský kolektív, čo mu priniesli roky pôsobenia v zahraničí a prečo na tréningoch nešetrí spoluhráčov? Odpovede na tieto otázky vám prinášame v rozhovore s našou novou posilou.

V tejto sezóne si už odohral päť zápasov v extralige, najbližšie však nastúpiš v 1. lige za Vlkov. Priblížil by si fanúšikom svoj príchod do Žiliny?

Aj v mojom prípade je to už dlhá doba, keď som naposledy hral zápas. V Trenčíne, za ktorý som hral na začiatku sezóny, sme totiž ako celý tím absolvovali karanténu. Moje pôsobenie v Dukle však nedopadlo podľa predstáv a po vzájomnej dohode sme ukončili zmluvu. Mohol som ešte istý čas s nimi trénovať a popritom si hľadať nové pôsobisko. Na zápasy sa už teším, je to nový štart, v novom klube. Dúfam, že bude víťazný.

Akú partiu si našiel v kabíne Vlkov?

Už pred príchodom do Žiliny som poznal viac ako polovicu tunajších hráčov. Hrávali sme spolu v mládežníckych reprezentačných výberoch či v iných kluboch. Vedel som teda, kam idem a aký kolektív ma tu čaká. Potvrdilo sa mi to, čo som očakával. Je tu super partia, skromní chalani, ktorí na sebe pracujú.

Posledné štyri roky si nastupoval v zahraničných súťažiach. Čo ti sezóny v Poľsku a v Maďarsku dali?

Odniesol som si veľa dobrých spomienok. S niektorými niekdajšími zahraničnými spoluhráčmi som doteraz v kontakte. Ako to vždy býva, od zahraničného hráča sa vždy očakáva viac. To som okúsil na vlastnej koži. Od každého legionára sa očakávali lepšie výkony ako od domácich hokejistov. Tak je to nastavené asi všade vo svete.

Keď som začínal v Maďarsku, mal som slabšiu angličtinu. Často som však chodieval von s Kanaďanmi či Fínmi, takže moja angličtina sa zlepšila. Trochu som sa naučil aj po maďarsky, mal som super spoluhráčov, ktorí mi s tým pomáhali. V Poľsku som bol len rok, poľština je podobná slovenčine, navyše, bol tam slovenský tréner. Takže tam nebol žiaden problém.

Na tréningoch nešetríš spoluhráčov, na ľade ideš naplno. Je práve dôraz v osobných súbojoch to, čo prevažuje v tvojej hre?

Vzhľadom na moje parametre sa to odo mňa aj vyžaduje, aby som bol tvrdší bek. Podľa mňa aj v tréningoch musíte ísť naplno, pretože to potom prenášate do zápasov. Máme cieľ, ktorý chceme splniť, každý o ňom vie. Keď budeme makať na tréningoch, môžeme sa posúvať ďalej a pripravovať sa na extraligu, kde to je o inom.

S akým číslom dresu ťa uvidíme na ľade?

S desiatkou. Je to deň narodenia mojej dcéry.

S Paťom Romančíkom momentálne tvoríte skalické duo. Už zaznieva v šatni záhoráčtina?

Nie. Práve naopak, snažíme sa rozprávať po slovensky, aj medzi sebou. Občas síce prepneme na záhoráčtinu, chlapci to však berú s humorom.

 

Henrich Jaborník
- Dátum narodenia:
18. februára 1991
- Výška a váha: 190 cm, 95 kg
- Post: Obranca
- Materský klub: HK 36 Skalica
- Predchádzajúce kluby: HK Orange 20, Dunaújvárosi Acélbikák (HUN), HC ´05 Banská Bystrica, ŠHK 37 Piešťany, HK Poprad, Ferencvárosi TC (HUN), JKH GKS Jastrzebie (POL), HK Dukla Trenčín