V dresoch jeho značky 4My Sport nastupujú Vlci na zápasy. Zostaňte jednotní, odkazuje Polák.

Michala Poláka poznajú športovci zo Žiliny aj zo širokého okolia. Svojimi dresmi, športovým oblečením a doplnkami totiž zásobuje mnohé tímy či športové podujatia. Jeho firma 4mysport, ktorá sa zameriava na výrobu športového oblečenia prevažne sublimačnou technológiou, pôsobí na trhu od roku 2012. Logo 4mysport sa vyníma aj na dresoch Vlkov a my sme radi, že vám Michala Poláka môžeme predstaviť v nasledujúcom rozhovore.  

Športovci zo Žiliny i širokého okolia vás poznajú ako výrobcu dresov. Ako ste sa k tejto práci dostali?

Od mlada som sa venoval športu na amatérskej úrovni. Mal som možnosť vyskúšať si rôzne športy  ako futbal, basketbal či volejbal, neskôr som okúsil i tie novšie ako florbal, hokejbal, futsal a raz ma prevalcovali chlapci i na rugby (úsmev).

V Žiline som sa venoval športu i v mojom zamestnaní, ktoré sa postupne menilo. V jeho pozadí som postupne riešil i veci ohľadom výbavy športovcov. Preferoval som kvalitné výrobky za dostupné ceny. Časom som zistil, že ma čoraz viac oslovujú otázky dizajnu a navrhovanie optimálnych (nových a lepších) možností obliekania sa pri športe. Začalo to dizajnovaním dresov pre jednu spoločnosť, ktorá ich podľa môjho návrhu vyrábala a to bol impulz na nákup prvých strojov a začiatok výroby „doma“.

Prečo práve športové oblečenie?

K športu mám blízko. Poznám veľa ľudí zo sveta športu (nielen toho žilinského) a často sme diskutovali. Sú to ľudia z praxe, a tým pádom mi vedeli povedať, čo im vyhovuje a čo nie. Napadlo mi, že ak by ich niekto vypočul a zapracoval ich požiadavky, tak by z toho mohlo vzísť niečo pekné a zároveň funkčné.

S akými prosbami sa na vás športové kluby či organizácie najčastejšie obracajú?

Väčšinou sú to originálne dizajny oblečenia. Avšak, máme šťastie, že sa na nás obracajú uvedomelí ľudia, ktorí si po spoločnej debate, v ktorej hľadáme pre nich ideálne riešenie, nechajú poradiť, strih, zloženie, dizajn a, samozrejme, v neposlednom rade „super“ cenu, ktorá nám postačuje a im pomôže.

Aké najzvláštnejšie požiadavky ste od športových klubov či organizácií dosiaľ mali?

Pamätám si na situáciu, keď bratislavskí florbalisti hrali zápas v Trenčíne a mali nastúpiť v nových dresoch od nás. Tie sa dokončili v deň zápasu o 17:00 hod a o 18:30 hod v nich už boli hráči nastúpení na ihrisku. Cestu do Trenčína radšej komentovať nebudem (smiech).  Ale takýmto situáciám sa snažíme vyhýbať.

V čom spočíva spolupráca s Vlkmi?

Naša spolupráca bola s pánom majiteľom dohodnutá hneď na začiatku fungovania klubu (samozrejme, po pár stretnutiach a mailoch). Výsledkom bola dohoda, zabezpečiť pre klub kvalitné veci v čo najkratšom čase. Myslím si, že sa nám napriek všetkým pandemickým opatreniam darí dohodu plniť. Škoda len vzniknutej situácie, keďže sme mali veľké  plány ohľadom spolupráce počas zápasov, najmä pre divákov, sponzorov, alebo rôznych fanúšikov hokeja a klubu.

Čo si však najviac cením je, že obe strany sa snažia dodržiavať to, čo bolo stanovené na začiatku. Jednou vetou – dohoda je dohoda, a tá sa platí za každých okolností! To si naozaj cením a som za to vďačný.

Vlci majú jasný cieľ – postup do extraligy, o ktorý sa pobijú v dresoch vašej výroby. Aký cieľ máte pred sebou vy?

Od vzniku firmy sa snažíme zlepšovať. Samozrejme, nie je to jednoduchá cesta, často i zakopneme a padneme. Ale dôležité je, že vždy vstaneme a ideme ešte s väčšou vervou ďalej.

Naším cieľom je (pokiaľ to bude možné) pokračovať s Vlkmi i v extralige a, samozrejme, by sme radi svoje produkty ponúkli i ďalším klubom.

Pekne sa nám rozbieha aj spolupráca s mládežou. Pevne verím, že budeme nápomocní i pri obliekaní mládeže, z ktorej raz azda vyrastú hráči, ktorí doplnia tím Vlkov.

Čo by ste popriali Vlkom na ich ceste?

Samozrejme, len to najlepšie. V rámci spolupráce mám občas možnosť nahliadnuť do „života“ Vlkov a odkázal by som im, zostaňte jednotní. V tom je sila. Pomáhajte si navzájom, podporujte sa. Vybrali ste sa správnou cestou, tak na nej zostaňte, ale nepoľavujte. Nejaký úspech sa už dostavil, o čom nasvedčuje i tabuľka, ale dôležitá je jednota tímu, ktorý ťahá za jeden koniec.

Prajem vám veľa úspechov a hlavne veľa príjemných zážitkov z dobre odvedenej práce.