Z nadnárodnej súťaže prichádza do vlčej svorky Sebastián Šmida

V minulej sezóne sa záhoráčtina ozývala z kabíny Vlkov vďaka brankárovi Patrikovi Romančíkovi a obrancovi Henrichovi Jaborníkovi. Špecifické nárečie v nej bude zaznievať aj v nasledujúcich mesiacoch, do tretice sme na hokejový západ Slovenska siahli po útočníkovi. Do Žiliny prichádza Samuel Šmida.

„Vlkov som začal vnímať minulú sezónu. Už pred rokom som sa totiž bavil s Františkom Skladaným o mojom pôsobení v Žiline, no vtedy to nevyšlo. Sledoval som zápasy a v tíme aj v klube vidím obrovský potenciál. Keď ma tentoraz František kontaktoval, či nemám záujem hrať za Vlkov, súhlasil som. Vedel som, že Žilina je tím s najvyššími ambíciami, takže nebolo nad čím váhať,“ priblížila naša nová akvizícia.

Dvadsaťdvaročný rodák zo Skalice si v mládežníckych kategóriách zahral v susednej Českej republike za Brno či Hradec Králové. Po návrate do Skalice ho čakal svetový šampionát do 18 rokov a následne rok vo fínskej juniorke. V sezóne 2017/2018 už bol členom reprezentačného výberu hráčov do 20 rokov a neskôr si zahral za extraligové Nové Zámky či za A-mužstvo Skalice v prvej lige. Práve v skalickom drese v sezóne 2019/2020 dosiahol výborný priemer vyše bodu na zápas, keď si v 46 zápasoch pripísal 48 bodov (27+21).

Uplynulý súťažný ročník nastupoval v drese Bratislava Capitals v nadnárodnej IHL. „Asi každý vie, ako je na tom Slovensko hokejovo v porovnaní s inými krajinami. Každá skúsenosť mi niečo dala. Napríklad, v IHL som mal spoluhráčov, ktorí hrali v NHL. Bolo super ich sledovať a učiť sa od nich nové veci,“ povedal 22-ročný hokejista.

Sebastián neprichádza do úplne cudzieho tímu: „Väčšinu chalanov poznám, hoci iba ako súperov. Ale to sa teraz zmení. V minulosti som si však zahral, napríklad, s Marekom Drtinom. Verím, že bude nápomocný tímu a pomôžem k dokončeniu nedokončenej práce z minulého ročníka. Idem iba po najvyšších cieľoch, takže verím, že tento rok bude aj čerešnička na torte.“

Prednosti skalického rodáka priblížil športový manažér František Skladaný: „Sebastián je kreatívny, dravý center. Dokáže vypracovať šance pre svoje krídla a sám byť efektívny v zakončení. Pri tvrdom osobnom prístupe a nastavení má ešte veľa priestoru v napredovaní.“

Foto: archív hráča