Slovenský hokej mu chutí. Bude Safaraleyev žilinským Kučerovom?

Igor Safaraleyev patrí bez väčších diskusií medzi najzaujímavejších chlapíkov v druhej najvyššej slovenskej súťaži – SHL. Bývalý zakončovateľ Dukly Michalovce má dostatok kvality na to, aby nastupoval v extralige, o to väčšiu motiváciu má na to, aby v nasledujúcom ročníku dopomohol žilinskému hokeju k návratu medzi elitu.

Aktuálne má Igor Safaraleyev, ktorého väčšina spoluhráčov prezýva Safa, 25 rokov, a teda je na mieste si myslieť, že to najlepšie vo svojej kariére ešte len zažije. Kariéru začínal v nižšej ruskej lige MHL v drese Gazoviku Ťumen, ktorého je tento rodák z mesta Salekhrad aj odchovancom. Následne  vyskúšal aj pôsobenie v Ťumenskom Legione a Rubine Ťumen, pričom v rodnej krajine sa naposledy predstavil ako hráč spomínaného Rubinu vo VHL.

Prišiel ročník 2018/2019 a prechod do Michaloviec. Dukla bojovala o postup z prvej ligy do extraligy, pričom sa jej to podarilo veľmi suverénnym spôsobom. K víťazstvu v základnej časti prispel výrazne aj Igor, keď v 43 zápasoch nazbieral 53 bodov za 21 gólov a 32 asistencií. Následne v play-off, ktoré skončilo finálovým triumfom 4:3 na zápasy s Martinom, pridal ďalších osem bodov v 12 dueloch. V baráži o postup v siedmich stretnutiach nebodoval, ale zastúpili ho spoluhráči a extraliga bola vybojovaná.

V minulej sezóne bol Safa michalovským útočníkom, pričom medzi slovenskou elitou nastúpil na 51 duelov a získal 24 kanadských bodov. Zaujímavosťou je, že góly nielen dáva, ale ich aj pripravuje, pričom 19 jeho bodov vzišlo práve z asistencií spoluhráčom. S Duklou spoluprácu nepredĺžil a v lete 2020 sa stal posilou Žiliny.

Igor Safaraleyev má potenciál byť jedným z lídrov Vlkov v honbe za návratom medzi elitu. Výhodou je, že tento útočník, ktorý si vďaka častým bodovým zápisom pomaly, ale isto musí zvykať na prirovnania k hviezde Tampy Bay Lightning Nikitovi Kučerovovi, presne vie, čo je potrebné spraviť, aby sa klub z druhej najvyššej súťaže dostal do extraligy. Už si tým totiž raz prešiel.