Proti Vlkom sa chcel vždy vytiahnuť, teraz bude obliekať náš dres

Do Žiliny sa vracia známe hokejové priezvisko. Vedenie Vlkov sa dohodlo na spolupráci s 21-ročným útočníkom Jakubom Uramom, ktorý minulej sezóne nastupoval za bratislavské Modré krídla. Ukončil ju s 29 kanadskými bodmi (11+18), ako junior si zahral aj v zámorskej NAHL. Ako vnímal náš klub z pohľadu súpera, ako vyzerá jeho letná príprava a čo má spoločné s Marekom Uramom sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

Jakub, uplynulú sezónu si odohral v drese Modrých krídiel, teraz sa presúvaš ku Vlkom. Ako vnímaš takúto zmenu ligového pôsobiska?

Je to pre mňa veľký skok a obrovská výzva. Prichádzam do najlepšieho klubu v Slovenskej hokejovej lige, ktorý má tie najvyššie ambície. Žilina chce postúpiť do extraligy a ja jej s tým chcem pomôcť. Teším sa na novú sezónu.

Ako k tejto zmene prišlo?

Chcel som sa posunúť ďalej v kariére. Mám rád výzvy a presne to som aj hľadal – aby som sa mohol prekonávať a zlepšovať sa. S agentom sme riešili, kde by bol môj hokejový rast najlepší a ozvala sa Žilina. Potom to už malo celkom rýchly spád. Rozprával som sa s manažérom aj s pánom majiteľom o víziách klubu a následne sme sa dohodli.

Proti Vlkom si v minulom súťažnom ročníku nastúpil osemkrát. Akým boli pre teba súperom?

Jednoznačne veľmi rýchlym a silným na puku. Všetci sme sa chceli proti nim ukázať, vo vzájomných zápasoch sme boli obzvlášť motivovaní. Vždy, keď sme hrali so Žilinou, sme ich chceli zdolať. Vraveli sme si, že to bude náš najväčší skalp, oveľa výraznejšie víťazstvo ako proti iným tímom.

Priezvisko Uram je žilinským fanúšikom známe. Existuje nejaké prepojenie medzi tebou a Tvojím menovcom Marekom Uramom, ktorý tu v minulosti hrával?

Ale áno (úsmev). Nie je to len menovec, sme vzdialení príbuzní. Ohľadom Žiliny som mu ešte nevolal, ale chystám sa na to. Bude to jeden z tých telefonátov, keď mu poviem, že idem opäť do hokejového prostredia, ktoré mu je známe. Určite to bude zaujímavý rozhovor.

Ako vyzerá tvoja letná príprava?

V podstate každý deň mám tréning, trikrát do týždňa dvojfázový. Zameriavam sa najmä na zrýchlenie, aby som bol čoraz rýchlejší a silnejší. Na ľade chcem ustáť čo najviac súbojov, získať čo najväčšie percento pukov pri mantineli a udržať sa na puku.

Čo môžu od teba fanúšikovia očakávať?

Rýchly, dravý hokej. Keďže som mladý hráč, budem sa snažiť lietať na ľade. Takisto byť čo najlepším tímovým kolegom pre všetkých ostatných chalanov. Budem myslieť predovšetkým na tímový úspech a snažiť sa prispieť či už gólmi, alebo asistenciami k dosiahnutiu nášho cieľa.