Poslal k ľadu Afinogenova a vyskúšal si KHL. Kto je žilinský obranca Vlad?

Legionári odjakživa lákajú pozornosť fanúšikov. Zahraničný hráč prináša do tímu nový vietor, dodáva pestrosť kabíne a v rozhodujúcich okamihoch zápasov sa zrak priaznivcov často upiera práve k nemu. Veľké očakávania sprevádzajú aj príchod obrancu Vladimira Grebenschikova pod Dubeň. Poďme sa detailnejšie pozrieť na to, kto je tento kazašský obranca.

Narodil sa v auguste 1992, v kazašskom meste Temirtau a vzhľadom na to, že je obranca, nepatrí medzi tých najurastenejších. Vlad meria 182 centimetrov a váži 77 kilogramov, a typologicky by sa teda hodil skôr na post krídla. Ale zdanie môže klamať. Moderný hokej sa uberá smerom nižších a ľahších bekov, ktorí sú zdatní aj smerom do ofenzívy a ich jedinou úlohou nie je iba bránenie. Práve takým obrancom je aj Vladimir. Aj keď nepatrí medzi najťažších a najvyšších, jeho meno sa dostalo do pozornosti po tom, čo v KHL poslal k ľadu niekdajšiu hviezdu NHL Maxima Afinogenova.

Do Žiliny si ho vyhliadol tréner Dušan Gregor, ktorý v hráča verí. Keď si kouč vyžiada konkrétneho hráča, je to veľký prejav dôvery. Obaja sa stretli v minulom ročníku v najvyššej súťaži v Kazachstane, kde Gregor viedol tím menom Kokšetau a Grebenschikov patril medzi najvyťaženejších mužov v defenzívnej formácii. Jeho devízou sú asistencie, veď v 51 súťažných zápasoch nazbieral 22 kanadských bodov, pričom až 19 z nich bolo za prihrávky na presné zásahy svojich spoluhráčov.

V súťažných ročníkoch 2014/2015 a 2015/2016 bol Grebenschikov súčasťou Barysu Astana, ktorý nastupuje v KHL (i keď dnes ho v lige nájdete pod názvom Barys Nursultan) a odohral viac ako tridsať súťažných duelov. Najväčšia liga na starom kontinente ho výkonnostne posunula, pričom Vlad je okrem iného aj reprezentantom svojej krajiny.

V doterajších deviatich zápasoch v mužskom národnom drese nazbieral tri body a aj na medzinárodnom fóre potvrdil, že je nielen spoľahlivým obrancom, ale dokáže podporiť aj ofenzívu. Vzhľadom na to, že má bohaté skúsenosti s rôznymi hokejovými štýlmi a je v najlepšom kariérnom veku, očakáva sa, že by mu hra mala chutiť aj v žilinskom drese v SHL.