Poskladané. František Skladaný o skladaní kádra aj o svojom pokračovaní na ľade

V uplynulých mesiacoch mal plné ruky práce so zostavovaním mužstva, ktoré bude bojovať za žilinské farby v nasledujúcej prvoligovej sezóne. V stredu si však aj on obliekol výstroj, obul korčule a pridal sa k Vlkom v rámci spoločnej predsezónnej prípravy. Prinášame vám rozhovor so športovým manažérom Františkom Skladaným - o skladaní kádra, o priebehu rokovaní s hráčmi, ale aj o baráži či jeho zotrvaní v kabíne Vlkov.

Mužstvo je poskladané, tento týždeň prvýkrát spoločne vykorčuľovalo na ľad. Aký ste mali prvotný pocit z tohto kádra?

Máme za sebou len prvé tréningy, teraz je ešte ťažké hodnotiť kvalitu kádra. Dôležité je, aby každý odtrénoval v zdraví a na začiatku sa nepretrénoval, ale bol pripravený na ďalšiu, ťažšiu fázu prípravy. Úvodné dni prebehli podľa predstáv, už na druhom tréningu bolo vidieť, že chalani sa do toho dostávajú. Nielen ja, ale i tréneri sme boli potešení prístupom. Pretože to je základ, na ktorom budeme stavať počas celej sezóny – správny prístup a návyky hráčov.

Ako tento rok vyzerali rokovania s hráčmi? Bol tam badateľný rozdiel oproti vlaňajšku?

Keby tento rok vyjednávania neboli ľahšie, bolo by niečo zlé. Celý realizačný tím, každý človek, ktorý pracuje v klube, totiž odviedol výbornú prácu. Odzrkadlilo sa to aj na vnímaní celého žilinského klubu. Prenieslo sa to i do vyjednávania s agentmi a hráčmi. Agenti boli otvorenejší, hráči sami prejavovali väčší záujem. Už totiž vedeli, do akých podmienok by prišli. Vedeli, že náš klub neustále napreduje.

Z tohto pohľadu to bolo ľahšie. Povahovo sa však nikto nezmenil (úsmev), takže niektoré veci zostali rovnaké.

Dá sa angažovanie niektorého hráča označiť ako príjemné prekvapenie? Že sa veľmi ani nerátalo, že by mohol byť Vlkom a napokon zakotvil v našom tíme?

Po minulom roku sme vedeli, že jeden z najdôležitejších postov, na ktorom musíme pracovať hneď od začiatku, je brankársky. Nepovedal by som, že to bolo prekvapením, ale som veľmi rád, že sa nám podarilo dostať sem tak kvalitného gólmana. Samotný brankár mal záujem a vidí v tom obrovský zmysel, reprezentovať Vlkov.

Môžeme ešte očakávať nejaké príchody alebo je v tomto momente káder už uzavretý?

V kolektívnom športe nie je káder nikdy uzavretý. Sezóna je veľmi dlhá a môže priniesť veľa nečakaných situácií. Verím, že zraneniam sa vyvarujeme, ale sme pripravení, že tentoraz budeme flexibilnejší. Nevieme, čo nás čaká v závere. Boli sme pripravení bojovať o priamy postup, potom však prišlo rozhodnutie o baráži, čo bolo veľké prekvapenie. Podľa mňa s týmto nik z prvej ligy nemôže súhlasiť a vidieť v tom zmysel. Ďalším aspektom sú podmienky prípadnej baráže. Ak v nej chceme byť konkurencieschopní, isté doplnenie kádra v priebehu sezóny môže nastať. Pochopiteľne, prvoradé pre nás bude dostať sa do tej baráže a bojovať o postup. 

V rámci prípravy ste tiež s Vlkmi vykorčuľovali na ľad. Uvidíme vás na ňom aj počas sezóny?

Ako som vravel, sezóna je veľmi dlhá. Každé telo, či už 18-ročné, alebo 40-ročné môže byť ešte dobré (úsmev). Necháme tomu čas. Som sebakritický, takže ak to bude mať zmysel a ak môžem tímu ešte niečo dať z pozície hráča, tak v kabíne s výstrojom a hokejkou určitú dobu ešte zostanem. Ale ak nie, tak nemám najmenší problém prijať odchod.