Nedávny extraligový majster vďaka výmene zakotvil u Vlkov

Z majstrovského Zvolena cez Michalovce a Spišskú Novú Ves až ku Vlkom. Útočník Marco Halama sa v priebehu uplynulého polroka viac ráz sťahoval kvôli hokejku, až zakotvil u nás, v Žiline. Zo Spiša prichádza výmenou za obrancu Michala Chatrnúcha.

Rodák zo Zvolena hokejovo vyrastal práve v tomto stredoslovenskom meste. V dorasteneckom veku sa však presunul do Bratislavy. „Zavážila túžba napredovať, keďže Slovan hral v tom čase v KHL. Za Slovan som odohral dorast aj juniorku a boli to super časy. Darilo sa nám, vždy sme hrali o medaily. A v niekoľkých zápasoch som si napokon vyskúšal aj KHL,“ spomína 25-ročný útočník.

Okrem nadnárodnej súťaže následne štartoval aj vo vtedajšej prvej lige, v drese HC Bratislava. Potom však prišiel návrat do rodného Zvolena: „Prioritou pre mňa bolo hrať extraligu. Vyvrcholilo to v poslednej sezóne, keď sme sa stali majstrami. Vo Zvolene sa dala dokopy super partia, fungovali všetky vzájomné prepojenia medzi trénermi a hráčmi. Ja som bol dlho zranený a stihol som sa dať dokopy až na finále, ale potešilo ma, že som doň zasiahol. Práve silnú kabínu hodnotím ako kľúč k úspechu.“

Následne prišli hektické mesiace z pohľadu presúvania sa naprieč Slovenskom, ktoré vyvrcholili jeho stredajším príchodom do nášho klubu. „Po skvelej sezóne vo Zvolene som chcel zmeniť prostredie, skúsiť niečo nové. Prišla ponuka z Michaloviec, ktorú som vyhodnotil ako dobrú šancu. Tam som však neodohral žiaden zápas, takže keď prišla ponuka zo Spišskej Novej Vsi, povedal som si, že to skúsim.

Zo začiatku to bolo fajn, pomaličky som sa rozbiehal. Potom však prišla korona, ktorá nás obmedzila a ja som sa ocitol v dlhej karanténe. Keď som sa vrátil, videl som, že prišli noví zahraniční hráči a šanca na miesto sa čoraz viac strácala. Následne sme si volali s Ferom Skladaným. Vlci mali o mňa záujem, ja takisto, tak sme sa pomerne rýchlo dohodli a som tu,“ opísal Marco.

Hokejista hrajúci na pozícii centra stihol v deň príchodu s mužstvom absolvovať aj prvý tréning: „Ani som sa nestihol poriadne so všetkými zoznámiť a už som korčuľoval na ľade (úsmev). Bolo to zaujímavé. Najskôr potrebujem trošku pokorčuľovať, vybaviť si nejaké osobné veci, ubytovanie a podobne. S hráčmi aj trénermi som prehodil pár slov, všetci ma privítali. S niektorými som mal už aj možnosť hrať, s inými nie. Ale teším sa, že sa spoznáme.“

Marco sa po necelých štyroch rokoch vracia do druhej najvyššej súťaže. Čo od nej očakáva? „Vlastne ani neviem, čo mám očakávať. Myslím si, že to vôbec nebude niečo ľahké, skôr mám pred tým rešpekt. V lige hrá veľa mladých chlapcov, ale aj starších, skúsených. Určite to teda bude rýchly, kombinačný hokej. Uvidíme v prvých zápasoch, ako sa to vyvinie. Sám som zvedavý, ako mi to celé sadne,“ zakončil.

Dvoma nedávnymi príchodmi nových hráčov, Vladimíra Vybirala a Marca Halamu, pomaly posúvame vpred riešenie hráčskej otázky. Zároveň reagujeme i na nemeniacu sa situáciu ohľadom útočníka Michala Hlinku, ktorého naďalej trápia gastroenterologické problémy. Zostáva v pokojovom režime, v nasledujúcich týždňoch ho čakajú ďalšie vyšetrenia a po Novom roku uvidíme, či sa mu podarí vrátiť sa do tréningového procesu.