Aké je to byť kapitánom Vlkov a kto je naším najväčším konkurentom? Odpovedá Jaroslav Markovič

Vyraďovacie boje so sebou prinášajú veľa otáznikov, najdôležitejšia časť skladačky zostáva ešte stále neodkrytá. Otázky sa, prirodzene, rodia aj v hlavách hokejových fanúšikov. My sme tým našim dali možnosť pýtať sa priamo kapitána Jaroslava Markoviča a dnes vám prinášame jeho odpovede.

Aká je nálada v tíme pred play-off?

Bojovná. Všetci sa na play-off tešíme, veď základná časť bola dlhá. Navyše, dlho bolo rozhodnuté o tom, že budeme prví. Objavila sa mentálna únava, a preto sme sa už všetci tešili na tú, pre nás najdôležitejšiu časť sezóny, ktorou je play-off. Aby sme splnili cieľ, prečo sme tu.

Všetky tímy s ambíciou postúpiť slušne posilnili. Nepanuje nervozita z možného zlyhania?

O nervozite by som nehovoril. Skôr by som to nazval akýmsi rešpektom, ten vždy musí byť. Ale strach nemáme. Celú sezónu sme dokazovali, že sila kádra je veľká, takisto jeho charakter. Je tu výborný kolektív. Ideme do toho s jasným cieľom – vybojovať postup.

Športovec musí veriť v seba a musí veriť svojmu tímu. Keďže sa však nič iné ako postup neočakáva, nie je v kabíne tlak na hráčov?

Tak, je to šport. A keď tam nebude nejaký tlak, potom ten šport nie je športom. Je to iba o tom, kto ten tlak zvládne lepšie. V našej kabíne sedí dvadsaťdva jedincov, ktorí sú psychicky pripravení na to, čo chceme. Myslím si, že ten tlak zvládneme.

Viem, že celé mužstvo maká, ale predsa len. Kto je najväčším dríčom na tréningoch?

Seba nemôžem povedať, však? (smiech)
Presne, ako píše dotyčný, celé mužstvo drží pracovnú morálku počas sezóny na neskutočnej úrovni. Za to pred nimi klobúk dolu. Hoci sme mali veľký náskok, to mužstvo nepoľavilo a stále šlape naplno. To sa nám v play-off môže vrátiť.

Kto hecuje tím pred zápasom?

Sme tam na to viacerí. Či už ja ako kapitán, ale aj ostatní chalani sa postupne pridávajú. Je tam dosť lídrov, ktorí vedia, kedy majú čo povedať.

Kto robí v kabíne najväčšiu šou?

Je tam viac adeptov, ale neviem, či je vhodné ich menovať (smiech). Je však dobré, že sa to strieda, že to nie je len o jednom či dvoch chalanoch. Každý vie pridať kúsok srandy, aby bola dobrá nálada v kabíne.

Existuje ešte šanca, že sa na play-off vráti Grebenshchikov?

Nemyslím si, že sa Greba vráti. Určite je to škoda, ide o kvalitného obrancu. Ale sú veci, ktoré sú pred športom, pred hokejom. Uprednostnil rodinu a to treba akceptovať.

Aké to je, viesť ako kapitán také skvelé mužstvo?

Už sa ma to viackrát pýtali a ja stále hovorím, že toto mužstvo má charakter. Stretlo sa 25 rozumných, inteligentných mladých ľudí. Tým pádom je to veľmi jednoduché.

Bolo hneď jasné, že budeš kapitánom alebo sa hlasovalo, respektíve vyberalo?

Na začiatku prípravy tréner rotoval kapitánov. Po troch týždňoch ma tréner zvolil nastálo, ako najstaršieho a najskúsenejšieho hráča. Pýtal sa chalanov, či s tým má niekto problém, ale kabína bola ticho. Takže to asi nikomu nevadilo (úsmev).

Ako dopadlo testovanie na protilátky, koľko ich ešte máte?

Neviem presné výsledky, ale povedali nám, že len piati či šiesti nemajú žiadne protilátky. My ostatní by sme mali byť relatívne v pohode, ale určite si na to treba stále dávať pozor.

Kto je podľa teba najväčším konkurentom Vlkov v boji o titul?

My máme v hlavách jediného favorita, a to nás. Čo sa týka konkurencie, je tam Martin, Spišská Nová Ves, Topoľčany. Trojica tímov (umiestnená) za nami hrala kvalitný hokej. V play-off sa všetko ukáže.

Koho sa obávate v play-off a koho zasa nie?

Silná bude najmä trojica spomínaných tímov. Ale nepovedal by som, že sa niekoho obávame. Máme rešpekt, ale nie strach. Ideme si za svojím cieľom a keby sme do toho išli s nejakými obavami, ani nemusíme to play-off začínať.

Proti ktorému súperovi sa ti hrá najlepšie a proti ktorému, naopak, najhoršie?

Nedokážem to určiť. Ku každému súperovi som pristupoval s istým rešpektom. Zdolali sme každého súpera a to je podstatné.

Vnímaš výkony Michaloviec a chcel by si niekedy za ne hrať?

Michalovce sledujem. Hrá za ne Peťo Galamboš, s ktorým sme dlho hrávali v Martine a cez leto sme spolu trénovali. Sem-tam si pozriem extraligu, aké sú tam výsledky. A či by som chcel hrať za Michalovce? Teraz som v Žiline a som tu spokojný.

Veríš v spravodlivosť, že budeme hrať extraligu?

Keby spravodlivosť fungovala tak, ako má, život a svet by boli veľmi krásne (úsmev). Vieme, že na Slovensku je spravodlivosť v určitých oblastiach veľmi zvláštne definovaná. Ale ja verím, že športová spravodlivosť zvíťazí a urobíme všetko pre to, aby v Žiline bola extraliga.